1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
De mooiste tempels in Japan
Himeji-kasteel-Wendy

De mooiste tempels in Japan

Wendy Algemeen 23-7-2024

Japan staat bekend om zijn rijke cultuur en diepgewortelde geloofsovertuigingen. Zo zijn de belangrijkste religies het boeddhisme, waarbij het draait om de leer van Boeddha, en het shintoïsme, waarbij men goden natuurgeesten vereert. Door de invloed van deze religies zijn er in Japan veel tempels te vinden, vaak aangeduid met het woord "Ji," dat tempel betekent. Tijdens mijn rondreizen door Japan heb ik vele tempels bezocht en in deze blog deel ik graag enkele bekende, maar ook minder bekende tempels, die zeker een bezoek waard zijn.

 

De oudste Japanse tempel Senso-Ji in Tokyo

Een van de oudste en meest bekende tempels in Tokyo is de Senso-ji, ook wel bekend als de Asakusa Kannon tempel. Dit tempelcomplex dateert uit het jaar 628 en heeft de geschiedenis van Japan doorstaan. Bij een bezoek aan deze tempel kom je eerst langs de beroemde Nakamisedori-straat. Deze straat, die zich uitstrekt over 250 meter en ongeveer 89 winkels telt, biedt een scala aan religieuze artefacten en souvenirs. De Senso-ji zelf is een prachtig voorbeeld van de authentieke Japanse architectuur en houtbouw. Naast de tempel vind je er ook de Asakusa Shrine, een shinto-heiligdom waar boeddhisten bidden en offers brengen.

 

Ik heb deze tempel twee keer bezocht. De eerste keer was het er enorm druk, maar de tweede keer kon ik echt van de omgeving genieten. Een van de hoogtepunten van mijn bezoek was het meemaken van een omikuji, een toekomstvoorspelling. Je schudt een metalen buis gevuld met stokjes tot er één tevoorschijn komt. Het nummer op het stokje correspondeert met een kastje waaruit je jouw voorspelling haalt. Als de voorspelling negatief is, bind je het papiertje aan een boom om het slechte lot af te wenden. Als de “fortune” breekt komt hij dit jaar uit. Het was bijzonder om de bomen volgeknoopt te zien met deze papiertjes, maar gelukkig was mijn voorspelling positief! 

            

 

De kattentempel Gotokuji

Als je in Tokyo bent, is een bezoek aan de Gotokuji-tempel echt een aanrader. Deze unieke kattentempel staat bekend om de duizenden Maneki Neko, de beroemde zwaaiende kattenbeeldjes.

 

Wij bezochtten Gotokuji tijdens een fietstour door Tokyo, een geweldige manier om het onbekende Tokyo te ontdekken en te zien waar de lokale bevolking woont. Aan het einde van de tour kwamen we aan bij de Gotokuji-tempel, waar we meteen werden omringd door de charmante kattenbeeldjes. Je kunt hier gerust een uur doorbrengen, rondwandelen en genieten van de bijzondere sfeer die deze tempel zo uniek maakt.

 

Overnachten in de Zenkoji tempel

Een fantastische tempel waar je ook kunt overnachten, is de Zenkoji tempel in Nagano. Dit is de perfecte plek om je volledig onder te dompelen in de Japanse cultuur. Tijdens mijn eerste reis naar Japan had ik het geluk hier te mogen slapen en wat was dat een bijzondere ervaring. Mijn collega Evelyn en ik schreven een blog over deze Tempelovernachting


De Grote Oostelijke Tempel Nara, Todai-ji

Nara ligt op ongeveer een uur reizen met de trein vanaf Kyoto en herbergt de beroemde Todai-ji, ook wel bekend als de Grote Oostelijke Tempel. Deze tempel is het herkenningspunt van Nara en werd in 752 gebouwd als hoofdtempel, toen Nara nog de hoofdstad van Japan was.

Wat de Todai-ji bijzonder maakt, is dat deze volledig uit hout is opgetrokken. De grote Boeddhazaal, de Daibutsuden, is zelfs de grootste houten constructie ter wereld. En dit terwijl de tempel in 1692 opnieuw is opgebouwd en nu slechts tweederde van de oorspronkelijke grootte heeft.

 

Binnenin de Daibutsuden vind je de 15 meter hoge, zittende bronzen Boeddha, een indrukwekkend gezicht dat de spirituele kracht en historische grandeur van de Todai-ji belichaamt.

 

   

 

Katsuyama, Echizen Daibutsu Katsuyama

In de stad Katsuyama is de Daishizan Seidaiji te vinden. Deze tempel herbergt het grootste overdekte Boeddhabeeld van Japan, de hoogste vijf verdiepingen tellende pagode en een uitgestrekte tempelhal. Het gigantische Boeddhabeeld is geïnspireerd op het beroemde beeld in de Todai-ji tempel in Nara.

 

Wat de Daishizan Seidaiji-tempel echt bijzonder maakt, zijn de duizenden kleine stenen Boeddhabeelden die de muren aan beide zijden en de achterzijde sieren.


Tempels in Kyoto

Kyoto wordt ook wel de stad van duizend altaren genoemd, omdat de meeste tempels en shrines zich hier bevinden. Er zijn veel bekende tempels om te bezoeken, maar ook enkele onontdekte. Ik deel graag mijn aanbevelingen.

 

Het Gouden Paviljoen

De beroemdste tempel in Kyoto is zonder twijfel de Kinkaku-ji, ook wel het Gouden Paviljoen genoemd. Deze naam doet de tempel eer aan, want hij is volledig bedekt met bladgoud, wat een verblindend mooie glans geeft. De ligging van de tempel is fantastisch; omringd door weelderig groen en gelegen aan een grote vijver, waardoor het lijkt alsof de tempel boven het water zweeft. De serene reflectie van het gouden paviljoen in het kalme water maakt het een magische en onvergetelijke plek om te bezoeken.

 

    


Kiyomizu-dera, met uitzicht over de stad Kyoto

Tijdens mijn tweede reis door Japan bezocht ik de Kiyomizu-dera. Dit hooggelegen tempelcomplex biedt een schitterend uitzicht over de stad Kyoto. Onze dag begon met een mooie wandeling door Nannenzaka en Sannenzaka, twee bekende straten in Gion die nog het authentieke Japan uitstralen. Daarna liepen we verder omhoog, langs een charmant winkelstraatje vol lekkernijen zoals matcha-ijs en mochi.

 

Toen we bij de Kiyomizu-dera aankwamen, ook wel bekend als de Helder Water Tempel, was het nog vroeg in de ochtend. Hierdoor konden we de schoonheid van deze gigantische houten boeddhistische tempel zonder de drukte van toeristen ervaren. De Kiyomizu-dera, een van de oudste tempels in Kyoto, is werkelijk een plaatje om te zien.

 

    

 

Het Nijo kasteel

Een andere zeer bekende tempel in Kyoto is Nijo, beter bekend als Nijojo. Dit kasteel werd in 1603 gebouwd en 23 jaar later voltooid door de kleinzoon van de oorspronkelijke shogun, die het uitbreidde met een vijf verdiepingen tellende kasteeltoren. Na de val van het shogunaat in 1867, diende Nijo een tijdlang als keizerlijk paleis.

 

Nijo Castle is verdeeld over drie hoofdgebouwen: de Honmaru (de hoofdverdedigingscirkel), de Ninomaru en de omringende tuinen. Zoals een kasteel betaamt, is het omgeven door een dikke stenen muur en een gracht. Mijn bezoek aan Nijo was onvergetelijk; ik kan het iedereen aanraden om naar binnen te gaan. De architectuur en de tuin zijn adembenemend.


Bekend onder de Japanners: Daigo-ji tempel

In het zuidoosten van Kyoto ligt een van de grootste boeddhistische tempels van de stad: Daigo-ji, De tempel is gelegen aan de voet van de berg en via een wandelpad verbonden met nog een aantal tempelgebouwen rond de top. Er zijn drie ingangen tot het complex, en je kunt kiezen om een kaartje voor een enkel gedeelte te kopen of voor het hele terrein.

 

Bij binnenkomst kom je als eerste de Sanboin tegen, de elegante voormalige residentie van de hoofpriester. Deze locatie wordt omringd door een tuin die in het voorjaar betoverd wordt door de bloesems van kersenbloesembomen. Even verderop vind je de Shimo Daigo, een historisch tempelcomplex dat dateert uit het jaar 926. In de herfst schittert dit deel van het complex met herfstkleuren.

 

Tijdens mijn bezoek stond de tempel in volle bloei van de kersenbloesems. Het was echt prachtig om te zien hoe alles hier samen komt met elkaar. Hoewel Daigo-ji misschien nog redelijk onontdekt is door internationale reizigers, is het voor de Japanners een absolute must-see, en daar sluit ik mij volledig bij aan.

 

   

 

Ryoan-ji – de beroemde rotstuin

De Ryoan-ji is de thuisbasis van een van de meest beroemde rotstuinen van Japan. Oorspronkelijk opgericht als een villa tijdens de Heian-periode, werd het later omgevormd tot een zen-tempel. Hoewel de exacte bouwdatum van de tempel onbekend is, biedt de serene sfeer hier een rustgevende ervaring die absoluut een bezoek waard is.

 

De tuin van Ryoan-ji bestaat uit een rechthoekige oppervlakte van kiezelstenen, omgeven door lage aarden muren, met 15 stenen in kleine groepjes verspreid over mosbedekte plekken. Wat deze tuin bijzonder maakt, is dat vanaf elk uitkijkpunt altijd minstens één van de stenen verborgen blijft voor de kijker. Tijdens mijn bezoek op een prachtige zonnige dag kon ik even genieten van de rust in deze tuin. Het was een welverdiende pauze tijdens het verkennen van Kyoto en zijn vele tempels.

 

De charmante Otagi Nenbutsu-ji tempel

Een verborgen juweel in Japan is de Otagi Nenbutsu-ji, een charmante tempel gelegen net buiten Arashiyama. Terwijl Arashiyama bekend staat om zijn populaire bamboebos en toeristische drukte, ligt de Otagi Nenbutsu-ji op een rustigere plek, waar bijna geen toeristen komen.

Bij aankomst ontdek je een kleine tempel omringd door een indrukwekkende verzameling van meer dan 1200 Jizo-beeldjes.  Deze zijn bedekt met een subtiele laag mos, doordat de tempel al vrij oud is en de beeldjes al in het jaar 770 zijn geplaatst.

 

Toen ik bij deze tempel aankwam, was het bijna sluitingstijd. Met slechts een paar mensen aanwezig, konden wij volledig opgaan in de rustige en vredige sfeer van dit verborgen tempelcomplex. 

    

 

Wil jij ook een rondreis door Japan maken en de mooiste tempels bezoeken? Neem contact met ons op en ik help je graag met het samenstellen van je vakantie naar Japan.

 

Wendy,

Van Verre