1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
Mijn ballonvaart boven de Sossusvlei, met hoogtevrees
Zuid-Afrika-Marakele-NP-Caroline_8_620038

Mijn ballonvaart boven de Sossusvlei, met hoogtevrees

Caroline, Van Verre Algemeen 30-5-2024

Heb je net als ik last van zware hoogtevrees, maar wil je toch ook een keer mee op een ballonvaart? Dat kan, ik heb het zelf ervaren. Iedereen zegt dat hoogtevrees tijdens een ballonvlucht anders is, maar ik geloofde het nooit. Ik kan nu zeggen, het is echt waar! En ja, ik hoor je denken: zij heeft dus geen hoogtevrees. Dit dacht ik net zo.

 

Nee, ik durf niet over een rand te kijken en ja, ik sta bovenaan de roltrap 5 minuten te wachten tot er genoeg mensen voor mij staan. Een reuzenrad, ik peins er niet eens over. En toch is een ballonvaart anders en een ervaring die je niet wil missen. Ik ervaarde het zelf tijdens een ballonvaart boven de Sossusvlei in Namibië.

 

Het aftellen begint 

Ik tel de dagen af, morgen is het zover. Tijdens de rondreis door Namibië die ik samen met mijn dochter maak, zien we overal foto’s en filmpjes van ballonvaarten. Het moet schijnbaar zo zijn. Ons hotel Sossusvlei Lodge ligt perfect. Naast de ingang van het nationale park waar je in moet om naar de Sossusvlei te rijden. We zijn nog geen 10 minuten onderweg als wij in de verte achter ons 2 ballonnen zien opstijgen. Ik blijf gefascineerd kijken en bleef maar roepen dat ze zo hoog gaan. Het is wel een prachtig gezicht in combinatie met de zonsopkomst boven het buitengewoon indrukwekkende landschap van de NamibRand

 

Van Dune 45 door naar de Sossusvlei

Wij passeren Dune 45 en rijden direct door naar de Sossusvlei. Eenmaal aangekomen beklimmen wij de Half Daddy, verbazen wij ons over de schoonheid van de Deadvlei en schudden kilo’s zand uit onze wandelschoenen. In het kleine beetje schaduw die er te vinden is gaan we lunchen en kijkt een nieuwsgierige Oryx toe. Op de terugweg maken we een fotostop bij de inmiddels verlaten Dune 45. Het is op dit tijdstip te warm om de duinen te beklimmen. Wij nemen de rust en de schoonheid van alles om ons heen in ons op.

    

 

Ben ik klaar voor de ballonvaart?

Dan is het zover, de wekker gaat om 04.00 uur. Mijn dochter wordt wakker en ik? Ik heb geen oog dicht gedaan. Vanaf ons hotel is het een half uurtje rijden. Wij worden heel vriendelijk ontvangen, alles ziet er heel netjes en verzorgd uit. Wij kunnen thee, koffie, water en koekjes pakken en rustig zitten totdat alle andere gasten aangekomen zijn. In totaal zijn er vandaag 12 gasten. In twee landrovers worden wij verder de NamibRand in gereden totdat we aankomen bij het vertrekpunt van vandaag. Afhankelijk van de wind kan dit punt elke dag anders zijn.

 

Twijfels op het laatste moment

De ballonvaarder en zijn assistenten zijn al druk in de weer om de ballon gereed te maken; echt een heel mooi gezicht, maar ik kan er nog niet van genieten. Ook worden de branders getest, wat een herrie! Ik heb in een Italiaanse man een medestander gevonden. Helaas heeft hij geen keus want zijn vrouw en twee schattige dochters van 6 en 4 jaar zorgen er wel voor dat hij instapt. Mijn dare devil van een dochter houdt wijselijk haar mond. Ik ben in tweestrijd: stap ik in of blijf ik achter en bekijk ik alles vanaf de grond? Maar ja, dan zal ik er nooit achter komen of het klopt wat ze zeggen. Ik moet, ik moet! Door de jaren heen heb ik al zoveel mooie dingen gemist door mijn hoogtevrees. Als ik mijn hoogtevrees wil overwinnen, wat is dan een mooiere plek dan hier in de woestijn van Namibië? Deze locatie staat in de Hot Air Balloon top 5 van de wereld!

 

Het moment van de waarheid

Met knikkende knieën klim ik in de mand, ik kan niet omschrijven hoe zenuwachtig ik ben. We worden ingedeeld in vier vakken, twee links van de ballonvaarder en twee rechts van hem. Hij geeft veiligheidsinstructies en het verbaast mij echt hoeveel apparatuur hij heeft. Gedurende de vlucht is de ballonvaarder constant in contact met zijn assistenten. En wat er dan gebeurt had ik nooit durven dromen… heel rustig gaat het mandje omhoog en zweven we langzaam boven de grond, hoger en hoger boven dit spectaculaire landschap. Alle stress en angst glijdt van mij af. Bizar, hoe kan dit? Het is waar, ik geniet! Natuurlijk, ik ga niet over de rand hangen en naar beneden kijken. Ik kijk in de verte over de Sossusvlei en wissel zelfs van plek met mijn inmiddels opgeluchte dochter. Een uur lang zweeft onze ballon over de NamibRand. Wij zien de zon opkomen en het landschap onder ons verandert elke minuut van kleur. Iedereen is stil en geniet van dit vreedzame moment.

    

 

Een onvergetelijke afsluiter

Als de ballonvaarder de daling inzet, zien we in de verte aan de voet van een duin prachtig gedekte tafels: een champagne ontbijt. Wat een afsluiting van een waanzinnige beleving! 

    

 

Wil jij ook deze spectacualire ballonvaart maken in Namibië? Neem dan contact met mij op en ik help je graag met het samenstellen van je vakantie naar Namibië.

 

Caroline,

Van Verre